تلویزیون اینترنتی تی‌بین تی‌بین
4 شهریور 1402

پیشنهاد پکن به ریاض برای ساخت نیروگاه هسته‌ای در عربستان / پیشنهاد مشابه آمریکا به عربستان، به عنوان بخشی از توافق عادی سازی با اسرائیل، مشروط به عدم غنی سازی یا استخراج اورانیوم در خاک عربستان است / سعودی با بررسی پیشنهاد چین می خواهد دولت بایدن را به مصالحه ترغیب کند/ بن سلمان آماده است تا در صورت شکست مذاکرات با آمریکا با چین همکاری کند

وال استریت ژورنال:
پیشنهاد پکن به ریاض برای ساخت نیروگاه هسته‌ای در عربستان / پیشنهاد مشابه آمریکا به عربستان، به
چین قصد دارد در راستای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه عربستان سعودی را در ساخت یک نیروگاه هسته‌ای یاری کند. این کشور برای توسعه برنامه هسته‌ای خود ابتدا از آمریکا درخواست کمک کرده، اما واشنگتن برای آن شرط گذاشته است.
چین قصد دارد در راستای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه عربستان سعودی را در ساخت یک نیروگاه هسته‌ای یاری کند. این کشور برای توسعه برنامه هسته‌ای خود ابتدا از آمریکا درخواست کمک کرده، اما واشنگتن برای آن شرط گذاشته است.

وال استریت ژورنال نوشت: عربستان سعودی در حال بررسی پیشنهاد چین برای ساخت نیروگاه هسته‌ای در این کشور است. چند مقام مطلع در این رابطه گفته‌اند که هدف از این اقدام تحت فشار قرار دادن دولت آمریکا برای مصالحه در مورد شرایط کمک این کشور به برنامه هسته‌ای عربستان است.

شرکت ملی اتمی چین (CNNC) که یک شرکت دولتی است برای ساخت نیروگاه هسته‌ای در شرق عربستان در نزدیکی مرز‌های قطر و امارات متحده عربی پیشنهاد داده است.

وزارت خارجه چین این گزارش را تایید نکرد، اما سخنگوی این وزارتخانه در یک نشست خبری گفت: «چین به همکاری‌های سودمند متقابل با عربستان سعودی در زمینه‌های مختلف از جمله انرژی هسته‌ای غیرنظامی ادامه می‌دهد و در عین حال به تعهدات بین‌المللی منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای پایبند است.»

عربستان سعودی قبلا به دنبال همکاری ایالات متحده برای ایجاد یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی در خاک خود به عنوان بخشی از توافق عادی سازی احتمالی با اسرائیل بوده است. اما واشنگتن حمایت خود از توسعه انرژی هسته‌ای در عربستان را مشروط به تعهد این کشور به عدم غنی سازی یا استخراج اورانیوم کرده است.

مقامات آمریکایی در گذشته گفته‌اند که تنها در صورتی فناوری انرژی هسته‌ای را به اشتراک می‌گذارند که توافق از غنی‌سازی اورانیوم یا بازفرآوری پلوتونیوم ساخته شده در راکتور‌ها (دو مسیر برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای) جلوگیری کند.  چین که می‌خواهد نفوذ خود را در خاورمیانه گسترش دهد، چنین شرایطی را نمی‌گذارد.

مقام‌های سعودی اذعان کرده‌اند که بررسی موضوع با چین راهی برای ترغیب دولت بایدن به مصالحه در شرایط خود است. این کشور همچنین خواهان تضمین‌های امنیتی به عنوان بخشی از توافق است.

به نوشته این روزنامه مقام‌های سعودی گفته‌اند که ترجیح می‌دهند شرکت دولتی کره جنوبی (Korea Electric Power) را برای ساخت راکتور‌های نیروگاه و بکارگیری فناوری آمریکایی استخدام کنند، اما بدون موافقت با مکانیزم‌های کنترلی که واشنگتن خواهان آن است.

در گزارش به نقل از مقامات سعودی آمده است که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور آماده است تا در صورت شکست مذاکرات با ایالات متحده، به زودی با شرکت دولتی چینی همکاری کند.

وزیر انرژی اسرائیل مخالفت خود را با ایده عربستان سعودی برای توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی به عنوان بخشی از هر گونه تلاش ایالات متحده برای ایجاد روابط نزدیکتر اسرائیل و عربستان ابراز کرده است.

اسرائیل گفته است که می‌خواهد با واشنگتن در مورد توافق آمریکا و عربستان که امنیت ملی آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، گفتگو کند.

عربستان سعودی در سال گذشته روابط نزدیک تری با چین ایجاد کرد. در ماه مارس، چین میانجی‌گری کرد تا روابط بین عربستان سعودی و دشمن منطقه‌ای آن، ایران از سر گرفته شود. چین و عربستان سعودی روابط تجاری گسترده‌ای در زمینه انرژی دارند، زیرا اولی بزرگترین واردکننده نفت خام و دومی بزرگترین صادرکننده آن در جهان است.

شرکت دولتی مهندسی انرژی چین در حال ساخت یک نیروگاه انرژی خورشیدی ۲.۶ گیگاواتی در الشعیبه در کنار تاسیسات برق عربستان (ACWA Power) است که بزرگترین پروژه خورشیدی خاورمیانه است.

شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در دسامبر سال گذشته از پادشاهی سعودی دیدار کرد، اتفاقی که توسط وزارت خارجه چین به عنوان یک نقطه عطف دوران‌ساز در تاریخ توسعه روابط چین و اعراب توصیف شد.

با این حال عربستان به دنبال حفظ توازن بین چین و ایالات متحده است و آمریکا همچنان مهمترین شریک امنیتی آن باقی مانده است./انتخاب

دیدگاه کاربران

اولین کسی باشید که نظر می‌دهد!

افزودن دیدگاه جدید

برای امنیت، از سرویس reCAPTCHA Google حریم خصوصی و شرایط استفاده استفاده کنید.